ДепартаментТеатър

Актуално

event-89213-15288_678x410_crop_478b24840a
05.01.2021 19:00

Театрален спектакъл „Двамата бедни румънци говорещи полски“ по пиесата на Дорота Масловска - online

Онлайн


Организатори:
Университетски театър
департамент „Театър“

Режисьор:
Десислава Шпатова

Ръководител на проекта:
Снежина Петрова

Сценографи и костюми:
Николета Алексиева

Участват студенти на програма „Театър“ в НБУ:
Емануил Костадинов, Мартина Апостолова, Диана Спасова, Велислав Павлов, Симеон Гълъбов, Катерина Златарова, Митко Якимов и Росица Караджова

 

„Театрална совалка 2021“ - станция „ПОДКРЕПА“ представя: онлайн спектакъла „Двамата бедни румънци говорещи полски“ на 05 януари от 19:00 ч. Един спектакъл по пиесата на Дорота Масловска, режисьор е Десислава Шпатова.

Всеки вторник от 19:00 часа в платформата URBO зрителите ще могат да гледат свободно спектаклите, но ще има и възможност за дарение чрез билет за подкрепа на стойност 1, 5 или 10 лв.

Събраните средства ще бъдат вложени в стипендиантски фонд за подкрепа на студенти от програма „Театър“.

Фондът предстои да бъде учреден на името на проф. Васил Димитров, дългогодишен преподавател и почетен професор на НБУ, който не спираше да учи, вдъхновява и подкрепя своите студенти.

Радикалните театрални текстове предизвикват радикални режисьорски ходове и активна гражданска позиция. Именно такива са текстовете на Масловска и това е причината да ги смятаме за важни и необходими за развитието на съвременния театър, както и за своето собствено развитие и това, на целия творчески екип.

Спектакълът е част от независимия проект „ГОВОРИ“, който изгради мостове между организации, между театър и публики, между текст и реалност, между градска среда и гражданин, очерта възможните перспективи на театъра извън сцената, чрез съпътстващи образователни и социални дейности.

Проектът е изграден от художествена част – театрален спектакъл „Двама бедни румънци говорещи полски“ на Дорота Масловска и образователна част – серия от съпътстващи семинари със социален фокус: „Говори Масловска“, „Говори улицата“ и „Говори Митко“. В екипа са включени широк спектър професионалисти и студенти, дебютанти.

Силен акцент в проекта „ГОВОРИ“ е участието на НЕГОВОРЯЩИ актьори. Можем ли да говорим за важните неща, за изтиканите в периферията теми и да не произвеждане едни и същи клишета. Чрез езика на театъра социалното има шанса да се изрази по уникален начин.

Пиесата на Масловска „Двамата бедни румънци говорещи полски“ е постмодерен драматургичен текст за антиутопичното осъзнаване на съвременния свят. Това е първата пиеса на забележителната полска авторка, която е написана през 2006 г.

„Двама бедни румънци говорещи полски“ описва опитът на двама наркоманизирани младежи да се завърнат в града, в нормалния живот, в семейството, след като са се загубили, играейки играта на фиктивни самоличности – купон с маски под девиз: „боклук, смрад и болести“, акция под надслов: Румъния! Аз съм румънец! Пътуването им се превръща в материализация на вътрешния им разпад. Пътувайки, те се срещат с все по-демонизирани образи от реалността – шизофренен клошар, маргинализирана барманка, алкохолизирана съпруга, апатичен полицай.


Ще допуснеш ли да пропуснеш станция „ПОДКРЕПА“?