facebook

ДепартаментТеатър

Проекти

Фестивалът SETKÁNÍ/ENCOUNTER  има 29 годишна история. Организира се от студенти и преподаватели от театралния факултет в „Яначек академия за музика и изпълнителски изкуства“ Бърно, Чехия.

 

SETKÁNÍ/ENCOUNTER се разви в годините като един от най-престижните международни форуми за представяне на дипломни спектакли наред с Istropolitana Project в Братислава и фестивала в Амстердам.

 

Спектакълът „чайка,чайки…Чайката“ , НБУ беше селекциониран за участие в официалната програма на 29-то издание на фестивала –  един от единайсетте избрани  от общо 45 кандидатури от цял свят.  Проектът е представителен за образованието по театър в НБУ и за интегрирането на хора с различни възможност в театралния процес.

 

Спектакълът беше представен на 5 април 2019г. и беше единственото представление от официалната програма на фестивала, разпродадено седмица преди началото на форума. Освен от фестивалната публика , представлението беше посетено и от много българи, живеещи и учещи в града и околностите.

 

По време на неформалните срещи, съпътстващи фестивалната програма, бяха създадени контакти и обсъдени споразумения в рамките на програма Еразъм+ с University of Music and Performing Arts Graz, Австрия и Институт по приложно театрознание, Гийсен, Германия.

 

Поредното участие на НБУ в престижния международен театрален фестивал в Бърно е важна външна оценка за качеството на бакалавърска програма Театър,НБУ.

 

През месец март спектакълът получи награда «Алтера» на Софийския университет за най-добро представление от столичния афиш, а на 30 юни беше представен в рамките на фестивала „Малък сезон“ в театрална работилница „Сфумато“.

 

 

Участието в SETKÁNÍ/ENCOUNTER се реализира с финансовата подкрепа на програма „Мобилност“ , НФК и Централен фонд за стратегическо развитие, НБУ.